Er is momenteel heel wat aandacht voor het milieu en het klimaat. Een onderdeel daarvan in duurzaamheid. Duurzaamheid helpt het milieu op vele vlakken. Ook op vlak van voeding kan je duurzaam leven en dit is héél simpel!
Het is een vaag begrip dat voor iedereen een andere invulling heeft. Voor iemand kan het veganistisch leven zijn, om zo de vleesproductie te verminderen. Voor anderen is het geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Iemand anders gebruikt misschien wel de auto een keertje minder.
Het belangrijkste? Alle beetjes helpen!
Wat is duurzame voeding?
Duurzame voeding:
- heeft een lage impact op het milieu
- houdt rekening met de volgende generaties
- repecteert biodiversiteit en ecosystemen
- is economisch haalbaar voor iedereen
- is voedzaam, veilig en gezond.
Niet alles is altijd even haalbaar om mee rekening te houden. In de volgende foto's zal ik wat meer tips geven om dit haalbaar te maken.
Groenten en fruit
Groenten en fruit hebben een milieu-impact. Zo heeft niet alleen de teelt (in volle grond of in een serre) een impact, maar ook het vervoer. Het transport van voeding via een boot heeft minder impact dan wanneer ze met het vliegtuig geleverd worden. Dit kunnen we moeilijk nagaan, daarom volgende tips:
Tip 1: Koop meer lokaal. Zo steunt u de boeren in de buurt, je weet waar het vandaan komt én je bent zeker dat het vers is.
Tip 2: Koop seizoensgebonden. De kans dat ze overgevlogen zijn en er serres gebruikt worden die veel energie vragen, is klein. Daarnaast zijn ze ook goedkoper!
Dierlijk en plantaardig
Tip 3: Matig de consumptie van vlees en vis en vervang door plantaardige producten.
Vleesproductie vraagt veel lang en water, meer dan de plantaardige productie. Vlees zorgt ook voor een hogere broeikasgasuitstoot.
Gevogelte heeft het minste milieu-impact, rundsvlees de meest negatieve impact en varken zit daar ergens tussen in.
Vis is tegenstrijdig. We raden 2x per week vis aan, maar dit is ecologisch eigenlijk niet verantwoord door de overbevissing. Kies daarom voor soorten die ecologisch gekweekt zijn en niet overbevist worden.
Overconsumptie
Als er minder gegeten wordt, dan moet er ook minder geproduceerd worden en dit leidt tot een verbetering voor het milieu. Overconsumptie en dus een hoge energie-inname moet worden vermeden voor het milieu én voor de gezondheid.
Tips om overconsumptie tegen te gaan:
Tip 4: Max. 3 tussendoortjes per dag die gezond en onbewerkt zijn.
Tip 5: Beperk de portiegroottes. Schep niet te veel op en pak bij indien nodig. Zo wordt er ook niet te veel weg gegooid.
Tip 6: Eet langzaam. Een maaltijd moet 20 minuten duren. Dan pas krijg je een verzadigd gevoel.
Voedselverspilling
Hierbij worden producten weggesmeten die eigenlijk nog goed zijn voor consumptie. Dit moet worden vermeden. Probeer daarom deze tips te volgen:
Tip 7: Bewaar producten om de juiste manier om de houdbaarheid te verlengen
Tip 8: Koop gepaste porties en niet overbodig.
Tip 9: Groenten en fruit komen in alle vormen en maten. Het is niet omdat ze er minder nooit uitzien, dat ze niet meer lekker zijn.
Tip 10: Gooi restjes niet zomaar weg. Veel kan nog gebruikt worden in andere bereidingen of ingevroren worden voor later gebruik.
Tip 11: Weeg portiegroottes af als je kookt voor meerdere mensen.
Tips voor in de keuken
Groenten die minder vers aan het worden zijn kunnen ideaal gebruikt worden in warme bereidingen. Maak er soep, groentemuffins, groentesaus voor pasta's van of rooster ze in de oven met een lepel olijfolie en kruiden.
Rijp of geblutst fruit kan gebruikt worden om confituur van te maken. Daarnaast kan het ook perfect in gebak gebruikt worden.
Oud brood is het beste om broodpudding van te maken, maar ook voor croutons zijn ze perfect om als extra'tje in een salade te steken. Een idee voor het ontbijt: wentelteefjes (of ook wel 'gewonnen brood' genoemd) met fruit.
Gooi dus niet meteen iets weg, maar bedenk eerst of er iets lekker mee gemaakt kan worden!
Nog enkele extra tips
Koop zo min mogelijk verpakte voedingswaren.
Neem herbruikbare tassen mee naar de winkel.
Drink kraantjeswater en koop geen flessenwater.
Als je de mogelijkheid daartoe hebt, kan je ook zelf een moestuintje aanmaken.
Een paar handige links:
Check hier hoe milieuvriendelijk jouw keuze is voor groenten en fruit:
https://groentefruit.milieucentraal.nl
Hoe duurzaam is elke vissoort en heeft deze de juiste labels?:
Comments