top of page

Waarom je beter niet meer eet 's avonds en hoe honger en slaap verbonden zijn.

Bijgewerkt op: 27 apr. 2020

Het is allemaal verbonden, je slaap, honger, snacken ' s avonds, ... Je komt bij en je weet niet hoe dit komt? Je voelt je slecht in je vel en je hebt geen energie?


In deze blog ga ik uitleggen wat de oorzaken hiervan zijn!




We beginnen met het begin: Honger


Honger, het gevoel dat aanzet tot eten. Het geeft aan dat je lichaam voedsel nodig heeft. Maar de meeste mensen hebben niet eens meer door wat nu écht honger is, en wat eigenlijk gewoon een "goestingske" is.

Dit heeft veel te maken met gewoonte, maar ook met wat je eet.


Eventjes kort: wanneer je voedsel eet, gaat je bloedsuikerspiegel stijgen. Deze zal na een paar uur afnemen (afhankelijk van de samenstelling). Wanneer je maaltijd/tussendoortje vooral bestaat uit snelle koolhydraten, zal je tijdens de daling van de bloedsuikerspiegel terug honger krijgen. Wat gebeurt er als je elke keer toegeeft aan honger? = meer stijgingen en dalingen = meer honger.




Slaap en het effect op honger


Wanneer je slecht slaapt, gaat je lichaam meer neigen naar (snelle) koolhydraten. Een keertje slecht slapen is dus geen probleem. Maar als je chronisch slecht slaapt, en daarnaast ook nog eens gaat toegeven aan cravings? Dan is het normaal dat er een paar kilootjes zullen bijkomen.

Stress heeft dit effect ook. Je lichaam werkt op suikerverbranding en niet op vetverbranding. Resultaat? Je suikers raken op en je krijgt dus zin in zoet.




Waarom je best niet meer eet laat op de avond


Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel. Zoals ik al zei: als je eet stijgt je bloedsuikerspiegel en je zal energie krijgen.

Wat wil je niet als je wilt gaan slapen? Juist ja, energie!

Resultaat: je kan niet slapen omdat je te veel energie hebt. Het logische gevolg = je slaapt minder dan je zou moeten.

Dan kunnen we nu hier de cirkel afsluiten. Je slaapt slecht, je hebt meer zin in zoet, je gaat toegeven aan honger, en op termijn kom je kilootjes bij die er niet moeten bijkomen.




Honger en goesting


Aangezien we eigenlijk niet meer het verschil tussen échte honger en goesting kennen, en we idealiter op vetverbranding willen werken, is het niet de bedoeling dat je altijd toegeeft aan dat hongergevoel.

Je krijgt meer calorieën binnen dan nodig en je komt in een negatieve spiraal terecht.


Hoe je dit kan doorbreken? Wel, dat is voor een volgende blog!



Meer info


Wil jij graag weten hoe je onafhankelijk wil worden van voeding, je niet altijd moet toegeven aan honger, hoe je échte honger kan herkennen en hoe vasteneigenlijk ideaal is?


Wil jij weten hoe je meer op vetverbranding kan werken en hoe je dit praktisch aanpakt?


Wil jij weten hoe je gezonder, fitter, energieker en eventueel met wat kilootjes minder door het leven kan gaan?


Maak dan een afspraak en dan kan ik jou persoonlijk (met voedingschema's, tips en opvolging) begeleiden naar een gezondere levensstijl!


- Silke x


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page